Logo ontwerpsoftware
De hoeveelheid ontwerpsoftware op de markt kan overweldigend zijn. Consumenten worden niet alleen geconfronteerd met speciale logo software, maar ook programma’s die tot op zekere hoogte met logo-ontwerp kunnen werken, zoals algemene ontwerpsoftware, bewegingssoftware of zelfs fotoprogramma’s zoals Photoshop. Simpel gezegd, niet iedereen heeft de tijd om de verschillen te onderzoeken bij het zoeken naar logo ontwerpsoftware. Deze gids geeft een overzicht van logo ontwerpprogramma’s die u moet kennen.
Ontwerpprogramma’s voor beginner
Programma’s in het beginnersbereik zijn geschikt voor mensen die geen tijd hebben om complexe software te leren, maar toch graag controle willen hebben over het ontwerpproces van het logo. In dit bereik kunt u kleine clipart bibliotheken, basiskleuropties en eenvoudige bewerking van tekst verwachten.
De workflows zijn meestal slepen en neerzetten en een eenvoudig logo kan in minder dan 15 minuten worden gemaakt. Als je een eigenaar van een klein bedrijf bent, een organisator van evenementen, een snel logo nodig hebt, of gewoon rondloopt met verschillende opties, dan zijn deze programma’s misschien de moeite van het bekijken waard.
Als u geïnteresseerd bent in eenvoudige, templatized logo ontwerpen, raden we u ook aan onze favoriete logo-makers en logo ontwerpapps te bekijken, die vergelijkbare resultaten bieden als bij veel ontwerpprogramma’s voor beginners.
Inkscape
Inkscape is het enige open-source ontwerpprogramma dat nog steeds regelmatig updates ontvangt. Hoewel het niet de meest elegante is, bevat het alle standaardfuncties van ontwerpprogramma’s in dit bereik.
Voordelen:
Inkscape heeft de meeste functies van elk gratis vectorprogramma dat we hebben gevonden. Verwacht eenvoudige tekstwijziging, een kleurenpalet, voorgevormde vectorvormen en de vertrouwde pen-tool.
Inkscape is open source, wat betekent dat elke ontwikkelaar aan de broncode kan werken. Op papier is open source-toepassing op de lange termijn nuttiger omdat ze meer ontwikkelaars uitnodigen (inclusief gebruikers) om eraan te werken.
Inkscape heeft een actieve blog op hun hoofdpagina met links naar leuke evenementen zoals Inktober en informatie over evenementen waaraan ze deelnemen, zoals Google’s Summer of code.
Nadelen:
Inkscape op Mac draaien was een beetje lastig (het loopt door XQuartz, wat een verouderde Windows-systeem voor Macs is)
Voor een Mac-gebruiker voelen de bedieningselementen niet-intuïtief aan. U moet bijvoorbeeld de besturingselementen gebruiken in plaats van de opdracht voor de meeste sneltoetsen.
Alleen uitvoer in de SVG vectorindeling, wat minder vaak voorkomt dan EPS.
Wie zou dit moeten gebruiken: ontwerpers met een beperkt budget die op zoek zijn naar meer functionaliteit dan het gemiddelde gratis ontwerpprogramma of ontwikkelaars die graag betrokken willen worden bij de broncode van de programma’s die ze gebruiken.
Sothink
Sothink is het enige programma in het beginnersbereik waarmee je het volledige kleurenspectrum kunt verkennen. Deze mogelijkheid, in combinatie met de pen-tool, maakt Sothink een solide kanshebber in het logo-ontwerp-programmaspel.
Voordelen:
In tegenstelling tot de meeste andere beginnersvriendelijke programma’s, biedt Sothink Logo Maker een pengereedschap waarmee je je eigen vormen kunt tekenen. Om u een idee te geven van hoe krachtig dit kan zijn, bekijk deze video van een gebruiker die een foto van zichzelf ‘in beeld brengt’.
De echte kop hier is de kleuropties. Dit programma biedt toegang tot het volledige kleurenspectrum en heeft zelfs een handige paletgenerator die je geselecteerde kleur zal aannemen en corresponderende analoge, triadische en andere soorten schema’s zal creëren.
Sothink Logo Maker wordt geleverd met een grote selectie sjablonen en vectorvormen (patroon, aard, transport, enz.).
Net als met andere programma’s in het beginnersbereik, kun je met Sothink Logo Maker het formaat van het canvas wijzigen, foto’s uploaden, wat weer zorgt voor het ontwerpen van onderpand zoals visitekaartjes of zelfs Facebook-banners.
Nadelen:
Het is moeilijk te zeggen of de prijs de toegevoegde kleurcapaciteit rechtvaardigt.
Alleen in Windows bruikbaar.
Wie zou dit moeten gebruiken: als u een gevoelig oog voor kleur hebt en dit aspect van uw logo wilt verfijnen, dan is dit programma zonder enige twijfel de keuze voor u.
LogoSmartz
Tekstbewerkingsopties en Mac / Windows compatibiliteit maken LogoSmartz tot een van onze topkeuzes in het assortiment beginnersprogramma’s.
Voordelen:
De vooraf gemaakte sjablonen maken LogoSmartz een gemakkelijk programma voor iedereen om in te springen.
De clipartbibliotheken zijn goed georganiseerd, met categorieën zoals bezorging en onderwijs.
In tegenstelling tot de meeste beginnersprogramma’s, heeft deze opties voor het uit elkaar plaatsen van tekens (evenals enkele mogelijk leuke opties zoals ‘zwaaien’ en ‘concaaf’).
De vooraf ingestelde kleurenpaletopties bevatten enkele ongewone effecten, zoals schaduwen en schuine randen, die voor sommige mensen nuttig kunnen zijn.
Ondersteuning voor Mac en Windows
Nadelen:
Ontwerpkeuzes zijn beperkt tot de clipartbibliotheek, die verouderd kan zijn en enige creativiteit vereist om goed te gebruiken (dit is echter een par voor de cursus in deze beginnersprogramma’s).
De hulpprogramma’s zijn niet-gelabeld en het kan even duren voordat dit bekend is.
Wie zou dit moeten gebruiken: het lijkt grappig om te praten over karakterafstand als een “speciale functie” in een ontwerpprogramma, maar onthoud dat deze programma’s voor beginners zijn. Deze kan in het bijzonder meer spreken voor gebruikers die de tekst van hun logo willen verfijnen. Vooral als je een Mac gebruikt!
AAA-logo maker
AA-logo-maker heeft de essentiële kenmerken om de klus te klaren.
Voordelen:
Als het niet duidelijk is uit de screenshot, is dit programma eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken: een clipart bibliotheek, kleuren pallet en bewerkingsmenu is zo ongeveer alles waar u interactie mee zult hebben.
Het canvas is aanpasbaar, wat betekent dat je zelfs eenvoudig onderpand kunt opmaken, zoals visitekaartjes of web afbeeldingen.
De functie voor het uploaden van afbeeldingen kan handig zijn voor mensen die een foto van zichzelf op hun visitekaartje willen hebben (denk aan advocaten of adviseurs), of zelfs handig voor mensen die Facebook banners of profielfoto’s willen maken.
Nadelen:
De mogelijkheid om aan te passen is beperkt en je zit vrijwel vast aan de kleuren in het palet.
Wie zou dit moeten gebruiken: als u op zoek bent naar basisfunctionaliteit (plus een aantal extraatjes zoals het uploaden van afbeeldingen en een in grootte aanpasbaar canvas), is AAA Logo Maker misschien een goede plek om te beginnen.
Affinity Designer
Affinity Designer is een mooi en eenvoudig ontwerpprogramma met uitgebreide functionaliteit en een nadruk op gebruikersinterface. Met name kun je rasterlagen en vectorlagen maken (waardoor het een soort Photoshop / Illustrator-hybride wordt). Om deze redenen (en meer) hebben we Affinity gekozen als onze tussenliggende logo-ontwerpkeuzeprogramma!
Voordelen:
Affinity heeft een moderne gebruikersinterface die aangenaam om naar te kijken en intuïtief te gebruiken is. Zelfs nieuwe gebruikers zouden niet al te veel moeite moeten hebben om de tools te vinden die ze zoeken.
Wat Affiniteit bijzonder uniek maakt, is dat je naast vectorlagen ook pixel- (of raster-gebaseerde) lagen kunt maken. In de wereld van logo-ontwerp kan dit uitermate handig zijn voor dingen als het importeren van texturen voor een logo of een foto van jezelf voor een visitekaartje (zonder extra programma’s te gebruiken).
Alle gangbare bestandstypen worden ondersteund (inclusief EPS).
Affinity heeft een aantal functies die u in het professionele bereik vindt, zoals aanpasbare stijlvoorinstellingen (waarmee u een bepaalde set parameters kunt opslaan voor toepassing op meerdere logo’s of bestanden).
Voor degenen die klaar zijn om in dit programma te zinken, verkoopt Affinity een gedrukte werkmap die bij deze software past. Het is een 448 kleurenboek waarin je vaardigheden, tips en trucs leert.
Geen abonnementskosten!
Nadelen:
Affiniteit ontbreekt een aantal van de geavanceerdere functies die we zien in programma’s zoals presets voor perspectiefrasters en werkruimten.
Wie zou dit moeten gebruiken: Affinity zal goed werken voor ontwerpers die zich voorbereiden op een professionele carrière maar een beperkt budget hebben. Bovendien is het een geweldige optie voor iedereen die op zoek is naar een Adobe-alternatief.
Sketch
Sketch heeft de sterkste online ontwerpgemeenschap van alle door ons geteste middellange afstand ontwerpprogramma’s. Voeg de schone gebruikersinterface toe en het is duidelijk waarom Sketch meer dan waard is.
Voordelen:
Het is gemakkelijk om te zien dat er veel aandacht is besteed aan de Sketch gebruikersinterface. De layout en functionaliteit zijn minimaal en intuïtief. Uiteindelijk opent het de deur naar ontwerpers van vele niveaus.
Tools zijn gelabeld met woorden (dit betekent dat symbolen niet kunnen worden onthouden)
Ontwerpen kunnen eenvoudig worden geëxporteerd in een aantal bestandstypen (inclusief het universele EPS-vectorformaat).
Sketch heeft een zeer sterke online community waar je mensen kunt vinden die tips en trucs delen. Daarnaast biedt Sketch online tutorials om je op het juiste pad te brengen.
Nadelen:
Sketch is geen speciaal logo ontwerpprogramma. In dit geval betekent dit dat de vooraf geladen sjablonen meer omgaan met sociale media. Dit betekent niet dat u geen logo kunt ontwerpen dat u maar wilt, het betekent alleen dat u moet verwachten dat u vanaf nul begint voor logo’s!
Dit programma is minder robuust dan programma’s als Adobe Illustrator. Functies zoals het transformeren of uitrekken van tekst zijn moeilijk of helemaal niet mogelijk.
Jaarlijkse betalingen kunnen ontwerpers ontmoedigen die op zoek zijn naar een eenmalige koop.
Wie zou dit moeten gebruiken: Sketch is geweldig voor de Mac-ontwerper die geïnteresseerd is in het ontwerpen van meer dan één logo (of project) maar nog niet klaar is om een complexer programma zoals Illustrator te leren. Daarnaast is Sketch een goede keuze Als een online community belangrijk voor je is.
Professionele logo-ontwerpsoftware
Wanneer je klaar bent om je te verbinden aan grafisch ontwerp als een carrièrepad, is het professionele aanbod van ontwerpprogramma’s de plek om te kijken. In deze programma’s vindt u functies zoals laagpanelen met geavanceerde functionaliteit; vectoreffecten zoals kromtrekken en vervorming; AI geïnfundeerde schetsmodi; en handige functies zoals een perspectiefraster.
Apple Motion
Apple Motion is een tijdgebaseerd programma met vectormogelijkheden waarmee je je logo op het gebied van video kunt brengen. Met andere woorden, u kunt uw logo opnemen op YouTube of andere op video gebaseerde platforms.
Voordelen:
Apple Motion is het enige programma in deze lijst dat videoanimaties van logo’s kan maken (Photoshop kan geanimeerde GIF’s maken, maar dit is iets anders dan een echte video)
Beweging is perfect voor het implementeren van uw logo in YouTube-intro’s, commercials of anderszins. Het heeft volledige vectormogelijkheden, wat betekent dat u vector-illustraties uit elk ander vector-geschikt programma (Illustrator, Corel Draw etc.) kunt importeren. Heeft een groepeerbaar laagpaneel (vergelijkbaar met Adobe-producten), wat handig is bij het zelfstandig animeren van logo-elementen, bijvoorbeeld bij het animeren van een abstracte vorm die achter een langzaam roterend tekstlogo binnenvliegt.Adobe Motion gebruikt keyframes (wat een standaard is in videosoftware). Hiermee kun je in wezen punten markeren van waaruit een bepaalde parameter zal overschakelen.Elke afzonderlijke parameter in het infovenster kan worden geanimeerd met keyframes.
Je kunt er heel veel plezier van maken (het duurde niet lang voor we vectorvormen en tekst kregen om over het scherm te bewegen).nadelen:Het gebruik van deze software met volledige artistieke controle vereist patiënten en oefening (verwacht niet dat je video’s er meteen professioneel uitzien).
Wie zou dit moeten gebruiken: Apple Motion is gericht op professionals of eigenaren van kleine bedrijven die een logo willen implementeren in videotoepassingen en die tijd over hebben om de ins en outs van een nieuw type ontwerpprogramma te leren.
Adobe Illustrator
Adobe Illustrator is de industriestandaard voor vectorontwerp. Het is volledig uitgerust en stelt logo-ontwerpers in staat alles te bedenken wat ze maar kunnen bedenken!
Voordelen:
Illustrator is de industriestandaard voor vectorkunst. Dit betekent dat u een hoog niveau van klantenondersteuning, frequente updates, overvloedige leermiddelen, een sterke online community krijgt en als klap op de vuurpijl zou het geen probleem moeten zijn om Illustrator-bestanden door te geven aan het ontwerpen van teams, klanten of bedrijven.
Illustrator bevat alle gereedschappen om vectorillustraties te maken en te manipuleren die u zich maar kunt voorstellen: lagen, tekengereedschappen, effecten, live trace, verlopen, noem maar op.
Met Adobe-programma’s kunt u uw werkruimte aanpassen en werkruimte instellingen opslaan. Dit betekent dat u kunt kiezen welke hulpmiddelen en vensters zichtbaar zijn en ook kunt kiezen waar ze zich bevinden op het tekengebied. Hierdoor wordt niet alleen uw werkruimte voor u comfortabel, maar kunt u ook snel schakelen tussen werkruimten in het geval u Illustrator gebruikt voor verschillende soorten taken buiten het logo ontwerp.
Illustrator-bestanden kunnen worden geopend in andere Adobe-programma’s zoals Photoshop of InDesign (vectorinformatie wordt geopend in de werkruimte van elk respectief programma). Dit is met name handig als u bijvoorbeeld een flyer ontwerpt in Photoshop en enkele vectorvormen wilt opnemen die u in Illustrator hebt gemaakt.
De “CC” staat voor Creative Cloud, die cloudfunctionaliteit biedt (met andere woorden uw bestanden opslaan op een plaats die vanaf elk apparaat toegankelijk is). Dit is geweldig als je werkt met ontwerpteams op verschillende locaties.
Nadelen:
Adobe Illustrator is geen intuïtief programma en vereist aanzienlijke lectuur of lessen om te begrijpen. Verwacht niet te begrijpen waar Illustrator toe in staat is om te oefenen en te experimenteren.
Maandelijkse kosten kunnen een afknapper zijn voor diegenen die een eenmalige aankoop willen doen (als je geluk hebt, kun je oudere versies tegen een vaste prijs vinden).
Wie zou dit moeten gebruiken: Illustrator is gericht op professionals uit de industrie. Als u op zoek bent naar een carrière in logo-ontwerp, is het verplicht dat u investeert in Adobe Illustrator.
Photoshop
Hoewel Photoshop de industriestandaard is voor het bewerken van foto’s, gebruiken veel mensen dit om rastereffecten (niet-vector) aan logo’s te maken of toe te voegen.
Voordelen:
Omdat die Photoshop een andere industriestandaard is voor ontwerp, wordt deze geleverd met alle voordelen die hierboven zijn vermeld voor Illustrator.
Heeft de kracht om alle raster (pixel-gebaseerde) taken die je ermee uitvoert te verwerken. Dit omvat maar is zeker niet beperkt tot het creëren van het uiterlijk van glanzend metaal, schaduwen of reliëf.
Past precies in de Adobe Creative Suite-workflow. Dit betekent dat u Photoshop-informatie kunt importeren in Illustrator en omgekeerd.
nadelen:
Hoewel Photoshop beschikt over vectorbewerkingstools, zijn deze lang niet zo robuust als met Illustrator (plan Photoshop niet als een speciaal vectorprogramma).
Maandelijkse abonnementskosten en de noodzaak voor een ander specifiek vectorprogramma kunnen voor sommigen een afknapper zijn.
Wie moet dit gebruiken? Als het gaat om logo-ontwerp, is de belangrijkste reden voor u om Photoshop te gebruiken als u een professionele ontwerper bent die rastereffecten aan een logo wil toevoegen.
CorelDRAW
CorelDRAW is een favoriet onder Windows-gebruikers geworden. Met de recente toevoeging van LiveSketch is het een krachtig hulpmiddel voor mensen die illustraties of getekende elementen willen opnemen in hun logo-ontwerpen.
Corel’s nieuwe LiveSketch maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om uw getrokken streken te interpreteren (van het tekenen van tablets of touchscreens). Dit stelt je in staat om te tekenen zoals je zou doen met een potlood en papier – schets een vorm of lijn met veel kleine lijnen om de vorm te krijgen en het zal je lijn voor je gladstrijken.
CorelDRAW wordt geleverd met meer dan 5 uur aan videotutorials.
Nadelen:
De kosten zijn relatief hoog, wat veel gebruikers kan verbieden.
De gebruikersinterface van CorelDRAW is iets minder intuïtief dan andere programma’s op deze lijst en het kost veel tijd om te leren het programma met succes te gebruiken.
Wie zou dit moeten gebruiken: Corel Draw is gericht op illustratoren (vandaar “Draw”). Dat gezegd hebbende is het meer dan in staat om een krachtig hulpmiddel te zijn voor logo ontwerp. Het zorgt ook voor een solide Adobe-alternatief.