Google Zoekmachine

Google Zoekmachine

Google Search is een internetzoekmachine dat eigendom is van het Amerikaans internetbedrijf Google Inc. Om specifiek te zijn is een zoekmachine een online programma dat ontworpen is om informatie op het Wereldwijde Web (WWW) te vinden. Met meer dan drie miljard zoekopdrachten per dag is Google Search’s dan ook werelds meest gebruikte zoekmachine, en tegelijk de marktleider op het gebied van commercieel internetgebruik.

Het succes van Google Search is grotendeels te danken aan het feit dat het een zoekmachine is die relatief eenvoudig te gebruiken is, vooral vergeleken met veel zoekmachines die vóór Google populair waren. In principe is de enige handeling die u moet doen om Google te gebruiken het intypen van de term waarop u wilt zoeken. Nadat u op de zoekknop (of enter) drukt, krijgt u een lijst te zien met de meest relevante zoekresultaten die het best aan uw vraag voldoen. Bijvoorbeeld, als u het woord “tulp” in Google ingeeft, dan krijgt u lijst met artikels over tulpen voorgeschoteld, gevolgd door een opsomming van websites van bloemisten. Zo eenvoudig is het om Google te gebruiken, en dat is dan ook de magische formule waarmee Google het grootste internetbedrijf ter wereld is geworden.

Achter de schermen gebeurt natuurlijk meer.

Zodra u de lijst met resultaten te zien krijgt, dan zijn de websites die in deze lijst worden weegegeven namelijk gesorteerd op basis van onder andere een prioritaire rankering die de naam “PageRank” draagt. Dit is een gepatenteerd algorithme dat gebruikt wordt om webpagina’s hoger of lager in te delen in vergelijking  met elkaar, gebaseerd op een bepaald zoekwoord of -frase. Deze algorithme werkt onder andere door de virtuele aanwezigheid van een bepaalde site te bepalen door het aantal backlinks naar de site te meten. Deze taak wordt uitgevoerd door een geautomatiseerd online programma (een “bot”) dat een spider of crawler wordt genoemd, die continue en systematisch het internet afstropen om websites the indexeren. Daarnaast heeft Google over de jaren zo’n 250 verschillende andere indicators toegevoegd die samen het relatieve gewicht van een website bepalen, en waarvan het merendeel door Google strikt geheim worden gehouden. Dit algorithme zorgt er echter voor dat de resultaten van uw opzoeking vaak opvallend goed voldoen aan wat u nodig heeft.

Met ingang van 2015 heeft Google zijn zoekalgorithme aangepast om websites voorrang te geven die zijn ingericht om vriendelijk voor mobiele apparaten te zijn, ten nadele van websites die niet voor mobiel gebruik geoptimaliseerd zijn.

Zoals al eerder vermeld, hebben zoekmachines zoals Google ook een groot aantal websites geïndexeerd. Dit houdt in dat spider- of crawlerprogramma’s webpagina’s verzamelen, verwerken en opslaan met het doel om de menselijke gebruiker in staat te stellen om op een snelle en preciese manier data op te kunnen vragen.

In een notendop is Google Search een aan het oppervlak zeer eenvoudig systeem dat onder de motorkap echter zeer geavanceerd is, en dat u in staat stelt om snel de specifieke informatie te vinden waar u naar op zoek bent.