Hoe kan je jouw website testen en verbeteren

website verbeteren

Hoe kan je jouw website testen en verbeteren

Als website eigenaar moet je met heel veel dingen rekening houden. Natuurlijk moet jouw website er goed uitzien en moet hij goed gevonden worden. Maar één van de dingen die vaak over het hoofd wordt gezien is hoe goed de website functioneert.

Want als een website online bezoekbaar is, betekent dat nog niet direct dat deze website geoptimaliseerd is. Sterker nog. Meer dan 80% van de websites die tegenwoordig online staan lopen erg achter op het gebied van prestaties en snelheid.

Er zijn echter een aantal dingen die je kan doen om jouw website te testen op prestaties, en natuurlijk zijn er een aantal dingen die jouw website sneller en beter maken. Wij hebben een klein lijstje opgezet.

Test je website met Google Pagespeed Insights of GTMetrix

Er zijn twee handige en gratis programma’s die je kan gebruiken om jouw website te testen. Google Pagespeed Insights en GTMetrix zijn online programma’s waar je jouw website in kan vullen. Vervolgens zullen ze jouw website analyseren en een duidelijk overzicht geven van:

  • Hoe snel jouw website is en wat de totaalscore is
  • Wat er geoptimaliseerd kan worden op jouw website, en hoeveel dat scheelt.

Het is onmogelijk om alle verbeterpunten aan te kaarten maar veel websites maken dezelfde fouten. Deze tests zijn de beste manier om vast te stellen waar de verbeterpunten zitten, maar er is één specifiek punt dat wij graag willen belichten.

Optimaliseer afbeeldingen

Meer dan 61% van alle websites is trager omdat hun afbeeldingen sub-optimaal worden gebruikt. Dit komt omdat normale afbeeldingen ieder apart geladen moeten worden via de server. Met afbeeldingen die zelf een aanzienlijke grote hebben heeft dit veel impact op jouw website. Er zijn dan ook twee oplossingen:

  • Maak gebruik van afbeelding extensies die werken voor websites. Een normale afbeelding is namelijk erg groot en werkt niet optimaal voor websites. Je kan beter bestand types zoals WebP en JpegXR gebruiken.
  • Heb je veel afbeeldingen op jouw website, dan is het slim om deze te combineren als CSS sprite. Op die manier kunnen computers het bestand in één keer laden in plaats van alle afbeeldingen afzonderlijk op te moeten halen van de server.
0/5 (0 Reviews)

0 reacties op “Hoe kan je jouw website testen en verbeteren

Geef een reactie