Internet Marketing

Internet Marketing

Internetmarketing wordt ook wel Online Marketing en Digitale Marketing genoemd. Het is een discipline die u de kans geeft om uw product, dienst, website, of zelfs uzelf effectief aan het brede internetpubliek te presenteren, door effectief gebruik van het internet te maken. Het einddoel van internetmarketing is dan ook simpel: Zoveel mogelijk feedback, verzoekjes, nieuwe inhoud of zelfs nieuwe klanten genereren, door ervoor te zorgen dat uw website zo zichtbaar als mogelijk wordt op het internet.

Met deze definitie in het achterhoofd, is het niet verwonderlijk dat “Internetmarketing” een zeer brede term is die een waaier van opties omvat, in plaats van een geconcentreerde technische discipline die op slechts één enkele standaardmanier toegepast kan worden. In tegendeel biedt internetmarketing juist een breed gamma aan mogelijkheden om uw website te laten groeien en bloeien, waarvan sommige u misschien op het lijf gesneden zijn, en andere misschien minder direct toepasbaar zijn.

Laten we naar een paar van de belangrijkste mogelijkheden kijken:

  1. Om te beginnen is er Search Engine Optimalisation, ook wel bekend onder de afkorting SEO, en in het Nederlands Zoekmachine-Optimalisering. Dit is een discipline waarin technische kennis met creativiteit wordt verenigd, aangezien SEO inhoudt dat de inhoud van uw webpagina aangepast wordt om makkelijker vindbaar te worden voor de automatische zoekprogramma’s (de zogenaamde crawlers en spiders) van de grote zoekmachines. Hierbij wordt de tekst op uw pagina bijvoorbeeld herschreven om zoveel mogelijk relevante zoektermen te bevatten, of wordt het onzichtbare deel van uw pagina (de metadata) onder handen genomen, allemaal in een poging om uw website zo hoog mogelijk gewaardeerd te krijgen door zoekmachines zoals Bing, Yahoo en Google.
  2. Om dit voor elkaar te krijgen, kunt u ook van de advertentieprogamma’s gebruik maken die door de bedrijven achter de zoekmachines worden aangeboden. Bij deze wordt uw website tegen betaling bovenaan de lijst met zoekresultaten afgebeeld.
  3. Wat door velen vaak over het hoofd wordt gezien, maar wat zéér effectief kan zijn om de bezoekersaantallen van uw website te laten exploderen, is Influencer Marketing. Dit houdt in dat u een Influencer vindt (een persoon met een grote online aanwezigheid en een aanzienlijke hoeveelheid volgers, zoals een populaire blogger of vlogger) en deze overhaalt om tegen betaling uw product uit te proberen of uw website aan te bevelen. In feite maakt u hierbij gebruik van andermans aanzienlijke sociale netwerk om uw eigen bedrijf of site aan de man te brengen. Hoewel niet altijd de eerste keuze voornamelijk voor traditionele bedrijven, heeft deze optie het potentieel om binnen zeer korte tijd het aantal bezoekers van uw site sterk toe te laten nemen.
  4. Een prachtige manier om uw website te laten groeien, is ook door de bezoekers van uw site te vragen om een eigen creatieve contributie te doen. Dit wordt een Collaboratieve Omgeving genoemd (in het Engels: Collaborative Environment) en heeft het grote voordeel dat u hierbij de gebruikers van uw site vraagt om actief aan uw site, product of project deel te nemen, wat niet alleen interesse en toewijding aan uw project kan scheppen, maar er ook toe leidt dat uw site spontaan uitgebreid kan worden met waardevolle door de gebruiker gegeneerde inhoud (User Generated Content), waardoor u de verantwoordelijkheid voor het verzinnen van nieuwe inhoud en het groeien van uw pagina gedeeltelijk uit handen kunt geven aan mensen die aangeven dat zij een gedeelde interesse hebben in wat u hen biedt.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om uw website effectief te laten groeien door middel van internetmarketing, aangezien de opties vrijwel eindeloos zijn, en er voor ieder internetbeheerder wel iets te vinden is wat hem of haar zal aanspreken.

Internet Marketing