Linkbuilding

Linkbuilding

Link Building (oftewel in het Nederlands “linkopbouw”) is een onderdeel van het SEO-proces met het uiteindelijke einddoel om uw website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Ask of Bing terecht te laten komen. Specifiek houdt linkbuilding het (laten) genereren van links naar uw website vanaf andere paginas dan de uwe in. Deze worden ook wel backlinks of inlinks genoemd. Dit is van belang, aangezien de populariteit van een webpagina onder andere wordt berekend door de zoekmachines op basis van het aantal (en ook de kwaliteit van de) links die naar een bepaalde pagina leiden.

Kort samengevat, bestaan er twee routes die er bij linkopbouw genomen kunnen worden: kwantitatieve links (hoeveelheid) en kwalitatieve links (waarde).

In een notendop zijn kwalitatieve links een black hat methode die enkel het doel hebben om een webpagina zo hoog mogelijk in de resultaten weergegeven te krijgen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan “onzichtbare” links die in de metadata van uw pagina worden opgenomen en die enkel door de crawler- en spiderprogramma’s van de zoekmachines worden herkend, weblogs die zijn ontworpen met het doel om enkel en alleen backlinks op te brengen, of het nodeloos reageren op andermans weblogs met daarin een externe link. Het nadeel van al deze methodes is dat zij meestal door andere webgebruikers als een duidelijke vorm van spam worden beschouwd, met alle consequenties van dien.

Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog white hat methodes, die door iedere websitebeheerder zonder schroom toegepast kunnen worden. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Het aanmelden van een website bij een webgids, linkpagina, webindex of webportaal. Dit zijn websites die als een “internet-telefoonboek” fungeren, en het doel hebben om gebruikers door middel van een catalogus van hyperlinks naar andere websites te verwijzen. Binnen het Nederlandse taalgebied kunt u hierbij bijvoorbeeld Startpagina.nl denken.
  • Zoekmachine-optimalisering; om precies te zijn het plaatsen van waardevolle inhoud op uw website, die ervoor zorgt dat mensen uit eigen beweging naar uw website willen linken.
  • Participeren op externe weblogs en forums door een (liefst relevante) reactie te plaatsen waarin een link naar uw website is opgenomen. Het risico hierbij is natuurlijk wel dat dit door andere gebruikers als spam kan worden beschouwd als u niet daadwerkelijk iets aan de discussie bijdraagt.
  • Het publiceren van interessante artikelen en persberichten die een hyperlink bevatten.
  • Het uploaden van promotievideo’s op videowebsites zoals YouTube.
  • En nog veel meer …

Dit zijn slecht enkele opties die allemaal onderdeel van linkbuilding uitmaken, aangezien dit een discipline is die samengevat kan worden als: Alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk internetgebruikers terug naar uw website linken …

Omdat er zo’n overvloed aan opties bestaat, is het daarom een wijs idee om een professioneel team in de hand te nemen dat er verstand van heeft en begrijpt welke opties nuttig en voor u direct toepasbaar zijn, met het doel om uw webpagina zo effectief mogelijk aan de man te brengen.