Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de naam van uw website. Een domeinnaam is het adres waar internetgebruikers toegang hebben tot uw website.

Een domeinnaam wordt gebruikt voor het vinden en identificeren van computers op internet. Computers gebruiken IP-adressen, die een reeks cijfers zijn. Het is echter moeilijk voor mensen om een ​​reeks getallen te onthouden. Daarom werden domeinnamen ontwikkeld en gebruikt om entiteiten op internet te identificeren in plaats van IP-adressen te gebruiken.

Een domeinnaam kan elke combinatie van letters en cijfers zijn en kan worden gebruikt in combinatie met de verschillende domeinnaamextensies, zoals .com, .net en meer.
De domeinnaam moet worden geregistreerd voordat u deze kunt gebruiken. Elke domeinnaam is uniek. Geen twee websites kunnen dezelfde domeinnaam hebben. Als iemand www.yourdomain.com intypt, gaat deze naar uw website en die van niemand anders.

Hoe domeinnamen eigenlijk werken?

Om te begrijpen hoe domeinnamen echt werken, zullen we kijken wat er gebeurt wanneer u het in uw browser invoert.
Wanneer u een domeinnaam in uw webbrowser invoert, stuurt deze eerst een aanvraag naar een wereldwijd netwerk van servers die het Domain Name System (DNS) vormen.

Deze servers zoeken vervolgens naar de nameservers die aan het domein zijn gekoppeld en sturen het verzoek door naar die nameservers.
Als uw website bijvoorbeeld wordt gehost op Bluehost, ziet de naamserverinformatie er als volgt uit:
ns1.bluehost.com
ns2.bluehost.com

Deze nameservers zijn computers die worden beheerd door uw hostingbedrijf. Uw hostingbedrijf stuurt uw aanvraag door naar de computer waarop uw website is opgeslagen.

Deze computer wordt een webserver genoemd. Er is speciale software geïnstalleerd (Apache, Nginx zijn twee populaire webserversoftware). De webserver haalt nu de webpagina en bijbehorende informatie op.
Ten slotte stuurt het deze gegevens vervolgens terug naar de browser.

Een website bestaat uit bestanden zoals HTML-pagina’s, software voor het bouwen van websites, afbeeldingen en meer.
Als de domeinnaam het webadres van uw website is, is webhosting het huis waar uw website woont.

Dit is de computer waarop de bestanden van uw website worden opgeslagen. Dergelijke computers worden servers genoemd en worden door hostingbedrijven als een service aangeboden.
Om uw website te maken, hebt u zowel domeinnaam als webhosting nodig.
Het is echter belangrijk te onthouden dat het twee afzonderlijke services zijn en dat u ze bij twee verschillende bedrijven kunt kopen.

Nu vraag je je misschien af, hoe zou het werken als je ze van twee verschillende bedrijven zou kopen?
U hoeft alleen uw domeinnaaminstellingen te bewerken en de naamserverinformatie in te voeren die door uw hostingbedrijf is verstrekt. Name Server informatie bepaalt waar gebruikersverzoeken voor uw domeinnaam naartoe moeten worden gestuurd.
We raden aan om zowel uw domeinnaam als hosting van hetzelfde bedrijf te krijgen. Hiermee kunt u ze eenvoudig beheren onder hetzelfde account.

Verschillende soorten domeinnamen

Domeinnamen zijn beschikbaar in veel verschillende extensies. De meest populaire is .com. Er zijn veel andere opties zoals .org, .net, .tv, .info, .io en meer. We raden echter altijd aan om .com-domeinextensie te gebruiken.
Laten we de verschillende soorten beschikbare domeinnamen nader bekijken.
Top Level Domain – TLD
Top level domain of TLD zijn generieke domeinextensies die op het hoogste niveau in het domeinnaamsysteem worden vermeld.
Er zijn honderden TLD’s, maar de meest populaire zijn .com, .org en .net. Andere TLD’s zijn minder bekend en we raden af ​​om ze te gebruiken. Bijvoorbeeld .biz, .club, .info, .agency en nog veel meer.
Landcode Hoofddomein – ccTLD
Landcode top-level domain of ccTLD zijn landspecifieke domeinnamen die eindigen met landcode-extensie zoals .nl voor Nederland, .de voor Duitsland, .in voor India.
Ze worden gebruikt door websites die zich op een specifiek land willen richten.

Hier is een lijst van domein extensies en waarvoor ze  beoogd worden te gebruiken:

.biz

is een goed alternatief voor .com voor een site met kleine bedrijven.
.net staat voor “netwerk”. Als het doel van uw site is om een ​​soort webgebaseerde infrastructuur te bieden (d.w.z. hosting, ISP, enz.), dan kunt u deze gebruiken.

.org

staat voor “organisatie”. Deze reserveren voor non-profit organisaties, professionele of andere verenigingen en sites die zijn bedoeld voor een niet-commerciële missie.

.info

staat natuurlijk voor ‘informatie’. Gebruik deze voor sites die bedoeld zijn om als gezaghebbende middelen te dienen.

.mobi

staat voor ‘mobiel’. Deze extensie reserveren voor een site die is gebouwd voor gang tot en gebruik van mobiele apparaten.