Website zelf maken of laten maken, wat is beter?

Website laten maken

Website zelf maken of laten maken, wat is beter?

Als je een website nodig hebt kun je er voor kiezen om een webbouwer in te huren. Deze bouwt dan een website voor jou en zal deze dienst in rekening brengen. In plaats van een website te laten maken, kun je ook zelf een website maken. Maar welke van de twee moet je dan kiezen: laten maken of zelf maken?

Om hierachter te komen moet je eerst de volgende afweging maken: wat is belangrijker voor jou: tijd of geld? Het laten maken van een website is namelijk een investering en als je begint met je onderneming heb je vaak meer tijd dan geld. Daarom kan het verstandiger zijn om zelf uit te zoeken hoe je een website maakt i.p.v. een website te laten maken.

Natuurlijk zijn er mensen die voor een paar honderd euro een website voor jou willen maken. Maar dan kun je je afvragen wat de kwaliteit van zo’n website is.

Het maken van een website is tegenwoordig veel minder complex dan vroeger. Voor het maken van een website is technische kennis en kennis over programeer talen zoals HTML, CSS en PHP geen vereiste meer. Vandaag de dag zijn er genoeg tools online te vinden waarmee jij zelf op eenvoudige wijze een professionele website in elkaar kunt zetten.

Website laten maken

Sitebuilder-tools

Hier volgen enkele sitebuilder-tools waarmee jij zelf je website kunt maken zonder kennis te hebben van programmeertalen:

  • Wix: is een gratis oplossing met mogelijkheid tot betaalde upgrades en oogt als een prima alternatief voor een website laten maken. Je werkt met sjablonen en kunt visuele elementen, tekstblokken en functies slepen en neerzetten binnen de pagina’s. Wix is heel flexibel, maar heeft daardoor als valkuil dat je moet oppassen dat de website netjes blijft. De sjablonen zijn gratis, maar het is niet mogelijk om van sjabloon te veranderen als je eenmaal een keuze hebt gemaakt: dan zul je opnieuw moeten beginnen. Bij Wix kun je ook een domein registreren en e-mail regelen.
  • WordPress: Met WordPress kun je op 2 manieren een website maken. Je kunt de WordPress-software downloaden opwordpress.org en deze zelf op een webserver installeren bij een hostingprovider. Dit vergt wel wat technische kennis. Je kunt echter ook een WordPress website laten maken via www.wordpress.com. Dit werkt een stuk makkelijker en is meer vergelijkbaar met services als Wix en Weebly. Het biedt wel wat minder mogelijkheden dan de eerste manier. WordPress wodt daarnaast ook veel gebruikt door professionele webbouwers.  Je kunt dus ook een WordPress website laten maken door een professioneel internetbureau.

Naast kennis, tools en techniek zijn er nog 2 andere dingen die belangrijk zijn wanneer je overweegt om een website zelf te maken of te laten maken.

Domein

Een domein waarop de website kan worden bereikt (waaraan ook vaak e-mail is gekoppeld). Een server waarop de website wordt gehost. Het is belangrijk dat je beide zaken goed regelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het domein jou eigendom is en blijft. Via de domeinnaam kunnen mensen namelijk jouw website bereiken.

Webhosting

Ook is het belangrijk dat je de webhosting goed regelt voor je website. Kijk dus goed wat de laadtijden en uptime(hoe vaak de servers in de lucht zijn) van de webservers zijn waar jij je hosting regelt anders kan het zijn dat jouw website offline is of dat het heel lang duurt voordat bezoekers jouw website te zien krijgen.

Als dit toch te technisch blijkt te zijn of het meer tijd kost dan dat jij er voor over hebt, dan kun je natuurlijk altijd nog een webbouwer contacten om dit allemaal voor jou te regelen!

website maken
  • website maken
5

Samenvatting

WEBSITE MAKEN
Als je een website nodig hebt kun je er voor kiezen om een webbouwer in te huren. Deze bouwt dan een website voor jou en zal deze dienst in rekening brengen. In plaats van een website te laten maken, kun je ook zelf een website maken. Maar welke van de twee moet je dan kiezen: laten maken of zelf maken?

Verzenden
User Review
5 (4 votes)

Geef een reactie